As a Swede, I get many questions about what Swedish credit cards to use to maximise your points travel, so here’s everything a Swede needs to know about points travel! In Swedish, this time.

To keep track of all your credit cards, I recommend the fabulous and minimalistic cardholder from Daniel Wellington. I use it as a wallet too, as there’s plenty of room for emergency cash. Order before tomorrow Monday, Feb 27, to receive the card holder for free when you order a watch. And use my code BJORNDW for an additional 15% off.

Dessa svenska kreditkort ger bäst bonuspoäng för resor

Att samla kreditkortspoäng är ett fantastiskt sätt att maximera sitt resande. Varje månad har vi löpande utgifter såsom mat och drivmedel och ibland köper vi kläder eller renoverar hemma. När vi använder vårt kreditkort får vi tillbaka ca 1% i form av poäng att resa för. Om du handlar mat för 1200 kronor varje vecka får du 12 kronor tillbaka i resepoäng. Inte mycket på en vecka, men en fantastisk fin återbäring om man slår ut det på ett år. Dessutom får du gratis reseförsäkringar.

Det absolut viktigaste med poängresor är att ha tålamod och vara långsiktig. Det tar ofta två-tre år att skrapa ihop tillräckligt med poäng till en resa, men när man väl har uppnått sitt mål är det ganska underbart att kunna åka iväg helt gratis. Men det kräver medvetenhet.

  1. Köp aldrig något som du annars inte hade köpt bara för att samla poäng.
  2. Betala alltid fakturan i sin helhet så att du slipper räntan.
  3. Prenumerera på SMS och e-mail från alla poängutgivare så att du kan nappa på tillfällen att få dubbla, trippla eller till och med tiodubbla poäng.
  4. Skippa kontanterna helt.
  5. Om du måste ta ut, var uppmärksam på uttagsavgifter och valutapåslag när du är utomlands.
  6. Logga in regelbundet och se till att använda eller byta dina bonuspoäng innan de förfaller. Oftast sker detta efter 3-5 år.
  7. Håll koll på årsavgift och vad poängen är värda i kronor. Om avgiften chockhöjs och poängen samtidigt devalveras kanske kortet inte är värt att ha kvar.
  8. Håll utkik efter tjänster som kan boosta dina poäng! Exempelvis kan du få poäng värda ca 1000 kronor per år från din elleverantör och ännu högre återbäring om du har hemlarm. Här rekommenderar jag att söka information i varje bonusklubb och prenumerera på information.


Med 70 000 poäng kan du ta dig från Norden till Hawaii med SAS partnerflyg. Betalar du med ditt Amex-kort för över 150 000 på ett år får din partner åka med helt gratis. Detta är min fästmö Marcy på Waikiki beach.

1. SAS Eurobonus – American Express Premium

Kortet har överlägset bäst reseförsäkring av alla kort jag äger. Även poängintjäningen är mycket lukrativ, speciellt om man överstiger 150 000 kronor i transaktioner på ett kalenderår. Då får man resan till halva poängpriset. Alltså tar man med sin partner exempelvis utan extra kostnad till Asien för 2×30 000 poäng istället för 60 000 poäng. Poängen funkar även med SAS Partnerbolag i Star Alliance. Nackdelen är hög årsavgift, att en del butiker fortfarande inte accepterar, eller gnäller extra mycket över Amex, samt att du måste betala flygplatsavgift när du bokar din bonusresa. Ett tips här är att undvika så många mellanlandningar som möjligt.

Årsavgift: 1000 SEK
Valutapåslag: 2%
Poängvärde: 1,5 p / 1 SEK (1,3%-2,8% återbäring)
Extra kostnader vid poängbokning: Flygskatt
Betyg: 4/5
Rekommendation: Köp

Norwegian flyger till New York för ibland så lite som 899 CashPoints för en enkel resa. Spenderar du 10 000 kronor per månad i mat, bensin och andra löpande kostnader har du uppnått en tur-och-returresa efter mindre än två år genom att bara byta kort.

1. Norwegian – Bank Norwegian Visa

Norwegian har det mest rättvisa poängsystemet. När du köper din bonusresa är 1 NOK detsamma som 1 Cashpoint. Och återbäringen är strikt 1%. Handlar du för 1000 SEK, ca 950 NOK, får du 9,5 CashPoints på kontot. Mycket enkelt. Transaktioner för drygt 20 000 SEK ger 200 CashPoints, vilket räcker för en flygning inom Europa, exempelvis till London. Detta kortet ger dig resor snabbast om du spenderar mindre än 150 000 kr per år. Extra pluspoäng för avsaknad av årsavgift och att de även bjuder på flygskatt. En bonusresa är verkligen en gratisresa med Norwegian. Solklar delad förstaplats.

Årsavgift: 0 SEK
Valutapåslag: 1,75%
Poängvärde: 1 p / 1 NOK (0,95% återbäring)
Extra kostnader vid poängbokning: Inga
Betyg: 5/5
Rekommendation: Köp

I Petter Stordalens hemstad finns det många möjligheter att slå ihjäl bra Nordic Choice-poäng med förtjänst. För 7500 poäng finns Comfort-hotellen i centrum och för finsmakaren finns The Thief för 40 000 poäng, en natt som annars kan kosta från 3000-6000 SEK.

3. Nordic Choice Club – Mastercard

Flygpriserna sjunker, men hotellpriserna stiger. Det gör det extra relevant att se sig om efter kreditkort som kan ge bonusnätter istället för bonusflyg. Absolut bäst i kategorin är Nordic Choice Club. Takk, Petter Stordalen! Meget flink. Här bor du gratis från och med 7500 poäng och du får 10 poäng per 100 kronor. Vän av ordning räknar ut att det krävs ett spenderande på 75000 kronor för att bo gratis, men kortet ska snarare ses som ett sätt att nå poäng snabbare om man ändå bor på Choice Hotels då och då, eftersom du direkt får silverstatus. Dessutom 20% extrapoäng per vistelse (10% för silverstatus och 10% som en kortbonus) samt en tillgodokupong på 75 kronor per natt i restaurang och bar. Slår man ihop allt detta är kortet mer intressant än de flesta flygkort. En extra eloge för att de rätt ofta har kampanjer som ger dubbla poäng, inte bara på boende utan även på kortanvändande.

Årsavgift: 200 SEK
Valutapåslag: 2%
Poängvärde: 10 p / 100 SEK (0,7-1,6% återbäring)
Extra kostnader vid poängbokning: Inga
Betyg: 5/5 (om man spenderar minst 2 nätter per år med Choice)
Rekommendation: Köp

När man är i det extremt dyra Island kan det vara bra att slippa valutapåslaget, varför Coop-kortet åker fram. Vi spenderade 10 000 kronor på tre dagar på Island. Tack vare Coop-kortet sparade vi 200 kr i uteblivna valutapåslag.

4. Coop MedMera Mer – Mastercard

Coop har nyligen försämrat sina villkor på en rad punkter, men är fortfarande en smart produkt. Kortet saknar valutapåslag och kontantuttagsavgift. Det sparar dig mycket huvudvärk, och pengar, utomlands. Du får dock bara 0,5% i återbäring och dessutom har de devalverat värdet på sina poäng betydligt. Tidigare kunde du byta 30 000 Coop-poäng mot 5000 Nordic Choice-poäng. Det innebar att om du spenderade 45 000 kronor med kortet, så fick du en gratisnatt hos Nordic Choice. Med den tidigare återbäringen om 1%, var det alltså smartare att använda Coopkortet för Choicenätter än Choice-kortet självt. Men nu är det ändring på saken och Coop-kunden får spendera 120 000 kronor för samma nöje. Likadant är det med byte till Eurobonuspoäng som blivit dyrare via Coop-kortet eftersom återbäringen halverats. Men Coop-kortet är fortfarande intressant om man handlar på Coop, för då är återbäringen hela 2%. Rekommendationen blir därför att endast handla i Coops butiker med kortet och istället använda det utomlands, i bankomat eller vid e-handel som görs i annan valuta än SEK.

Årsavgift: 348 SEK
Poängvärde: 0,5 p / 1 SEK (0,5% återbäring)
Extra kostnader vid poängbokning: Ca 20% faktisk devalvering vid byte till olika resepoäng
Betyg: 3/5
Rekommendation: Behåll

10 dagar på Nya Zeeland? Ja tack. När jag köpte min BMW med Finnair Plus dåvarande Diners Club (japp, det gick, men det krävdes lite tjat på både Diners Club och på bilfirman), räckte det till att byta till sig IHG-poäng som betalde hela vistelsen. Med deras nya Mastercard blir det lite svårare, men ändå ett kort jag väljer att behålla.

5. Finnair Plus – Mastercard

Finnair Plus är ett kort jag endast använder i nödfall. Men ibland ger de dubbla poäng och då kan man plocka fram det ur lådan. Du får endast 10 poäng per 100 kronor och du behöver långt mycket fler bonuspoäng när du ska flyga än på exempelvis SAS. Dessutom har alla Oneworld-bolag mage att råna dig på både flygskatt och bränsleavgift när du bokar bonusresa. Detta kan dock faktiskt ändras med tanke på den hårda konkurrens som finns i branschen varför jag behåller mitt kort. En bra tröst är att man konstant flyger för samma poängpris på en viss sträcka oavsett om man bokar tidigt eller sent. Om en flight som kostar 600 kr har gått upp till 2900 kr, kan det vara smart att nyttja poängen. Och man kan faktiskt byta sina poäng mot hotellpoäng och det värdet är ofta mer lukrativt än besparingen på flygbiljetten.

Årsavgift: 395 SEK
Poängvärde: 10 p / 100 SEK (0,4-0,9% återbäring)
Extra kostnader vid poängbokning: Flygskatt och bränsleavgift, dock lägre än exempelvis British Airways
Betyg: 2/5
Rekommendation: Behåll/avvakta

Jag hade aldrig besökt Seattle om det inte vore för att jag behövde förbruka mina Marginalen-poäng. Resan blev härlig men ingen större besparing, tyvärr.

6. Marginalen Traveller – Mastercard

Marginalen Bank var för 3-4 år sedan en kul uppstickare med generösa poäng på bonusresor, men detta har ändrats. Under 2016 gjordes en omfattande devalvering där en resa till Seattle som tidigare brukade kosta 52 000 poäng plötsligt kostade 96 000. Dessutom ökades både årsavgift och poänginsamling blev ett svårare förehavande eftersom många kampanjer som gav upp till fyrdubbla poäng (exempelvis på internethandel) slopades. I sista sekund bokade jag i alla fall en flight till Seattle innan poängen devalverades, men upplevde till min stora avsmak att Resia (som sköter bokningarna) efter flera upprepade kontakter endast ville föreslå flighter på bolag som inräknade bränsleavgifter i flygskatten. Och i enlighet med villkoren skulle resenären själv betala flygskatt. Flygskatten uppgick till ca 3300 SEK. Hade jag köpt en biljett till Vancouver för vanliga pengar, som ändå var min slutdestination, hade den kostat mig 4400 SEK. Och då hade jag även fått mat på flyget istället för att behöva köpa lunch på Reykjaviks flygplats för 500 spänn. Jag har naturligtvis slängt kortet idag.

Årsavgift: 395 SEK
Poängvärde: 1 p / 1 SEK (0,1-0,7% återbäring)
Extra kostnader vid poängbokning: Bränsleavgift och flygskatt
Betyg: 1/5
Rekommendation: Flyg och släng

Övriga alternativ

Jag har tidigare även haft ett Finnair Diners Club, vilket jag var väldigt nöjd med, men slängt det till förmån för American Express. Till slut blev det tröttsamt med alla ställen som inte accepterade kortet och årsavgiften blev på tok för hög i förhållande till hur ofta det användes.

Man kan även ha kreditkort hos British Airways Avios, och Air Berlin Topbonus men eftersom båda flygbolag är inom Oneworld, känns det onödigt då jag redan har Finnair. Air Berlin har ett något bättre frequent flyer-program, medan British Airways har otroligt dålig återbäringskvot.

Även ICA och diverse bensinstationer har kort med poäng och återbäring. Är inte resor ditt förstahandsalternativ, kanske de även gör sig bra i din plånbok. Det viktigaste är att du inte kör på vanliga kredit- eller debitkort som kommer direkt från din bank. Värdet av det som skulle ha kunnat vara dina poäng hamnar istället hos farbror banken.